Zeeheldenbuurt akkoord met uitbreiding Groentepark Bontekoe

Met een overtuigende meerderheid van 96,5% hebben de bewoners van de Zeeheldenbuurt ingestemd met het voorstel om Groentepark Bontekoe uit te breiden. Van de 173 uitgebrachte stemmen waren er 6 tegen. ‘We zijn geweldig blij met de uitslag en met de onverwacht hoge opkomst’, aldus Paula van Kesteren, bestuurslid van de Voedselbank. ‘Dit bewijst dat de buurt zich echt betrokken voelt bij de moestuin voor de Voedselbank’, vult Siebrand van der Ploeg, bestuurslid van Stichting Leiden Oogst aan.

Tot en met afgelopen zaterdag 4 juni konden bewoners van de Zeeheldenbuurt hun stem uitbrengen. Dat kon op papier en via internet met een QR-code. Vooral dat laatste bleek voor veel stemmers heel gemakkelijk.

‘Voor de Voedselbank is het altijd moeilijk om verse groente voor onze klanten te krijgen’, legt Paula van Kesteren nog eens uit. ‘Een eigen moestuin is dan een enorme uitkomst, zeker als die ook nog eens maar 100 meter verderop ligt. Verser kun je het niet krijgen!’

‘We kunnen nu met een gerust hart de volgende stappen gaan zetten’, aldus Siebrand van der Ploeg, ‘bodemonderzoek, overleg met de gemeente over de precieze inrichting, fondsen werven, de grond teeltklaar maken. En natuurlijk uitwerken wat we aan de buurt als tegenprestaties hebben beloofd. Daarbij zullen we ook goed kijken naar de bezwaren van de tegenstemmers. Want we willen álle buurtbewoners het gevoel geven dat de tuin ook een beetje van hén is.’

Voedselbank Leiden e.o. voorziet 450 gezinnen wekelijks van voedsel en enkele andere basisbenodigdheden. Er werken uitsluitend vrijwilligers, zo’n 90 mensen.

Groentepark Bontekoe wordt beheerd door Stichting Leiden Oogst. Naast deze moestuin voert Leiden Oogst ook het beheer over Stadstuinderij Het Zoete Land aan de Zoeterwoudsesingel. Op beide tuinen werken in totaal zo’n 45 vrijwilligers onder leiding van twee ervaren tuinders.