De aardappel, bescheiden maar o, zo lekker

Als je het over lekker eten hebt, denk je vast niet meteen aan aardappels. Toch was juist dit bescheiden gewas in 2020 een van de succesproducten van Groentepark Bontekoe. ‘Nog nooit zulke lekkere aardappels gegeten!’, riepen klanten van de Voedselbank.

Voor dit jaar hebben we dan ook een extra groot stuk van de tuin vol gepoot. We zijn benieuwd naar de oogst!

Het grappige is dat veel mensen toch enthousiast worden als je over aardappels begint. Dan blijkt iedereen er wel van te houden. Ook mij kun je voor een goeie aardappel wakker maken.

Een aantal jaren geleden was ik actief bij Slow Food Nederland. Daar gaat het vaak over bijzondere lokale kaasjes en worstjes. Niet iets voor mij als veganist.

Gelukkig was er ook een Werkgroep Aardappel. Lach niet, want aardappelen zijn in Nederland serieuze business. In ons land komen ruim 500 verschillende rassen voor, waaronder hele oude. Natuurlijk zijn er maar een paar bekende, zoals Bildstar, Doré, Eigenheimer, Frieslander en de Opperdoezer Ronde.

Inspectie van de bietenplantjes voordat ze de grond ingaan
Inspectie van de bietenplantjes voordat ze de grond ingaan.

Op Groentepark Bontekoe telen we dit jaar een lekker biologisch ras: de Twister Bio. Net even anders dan die van vorig jaar, maar zeker zo smakelijk.

Terug naar de Werkgroep Aardappel. Er ging een wereld voor me open. Ik herinner me 2 hoogtepunten. Allereerst de proeverij waar we het verschil wilden proeven tussen biologisch en traditioneel geteelde rassen. Hiervoor kregen we de beschikking over 2 zalen en een keuken van niemand minder dan Roberto Payer, directeur van Hilton Amsterdam.

De winnende aardappel was de biologische (natuurlijk!) Ditta.

Tweede hoogtepunt was de ‘frietreis’ naar België. Frieten zijn
daar echt cultureel erfgoed. De lekkerste eet je in een wat drabbig en vettig ‘frietkot’, waar ze meestal met groot vakmanschap worden toebereid.

Bijzonder is dat friet mogelijk mede is uitgevonden door Theresa van Avila (1515 – 1582), oprichtster van het klooster in Avila in Spanje. Met lekkere frieten wilde ze het saaie kloosterleven een beetje opvrolijken.

Toch blijft ook een zorgvuldig geteelde en gewoon gekookte, gebakken, gestampte, of in de oven gegaarde aardappel (met takje rozemarijn!) een traktatie. Zeker als je er met aandacht van proeft.

Liefst natuurlijk samen met een smakelijke verse groente. Ook daarvan hebben we inmiddels aardig wat gezaaid en gepoot: radijs, raapsteel, spinazie, uitjes, bloemkool, bietjes, prei.

Zaaien en poten is geduldig, maar leuk en dankbaar werk. Helemaal als we straks weer krattenvol bij de Voedselbank
kunnen afleveren.