Groentepark Bontekoe steeds groener

Groentepark Bontekoe wordt steeds groener. We hebben groenten ingezaaid of geplant. Het zijn gewassen die gemakkelijk in grotere hoeveelheden te telen en te bereiden zijn door de klanten van de Voedselbank.

De spinazie begint al aardig op te komen en er zijn 1.500 preiplantjes gepoot. Verder is er bloemkool en venkel, er zijn uitjes en bietjes. Later volgen andere groenten, zoals de felbegeerde boontjes.

Poezen opgepast: schrikdraad!
Een pas ingezaaid groentebed is een ideale kattenbak en dat willen we natuurlijk niet.

Groenteteelt en kattenpoep gaan niet samen omdat:

  • het is vies voor de vrijwilligers om steeds in de kattenpoep te grijpen
  • er is een risico van toxoplasmose, een ziekte die dodelijk kan zijn – deze ziekte kan ook de klanten van de voedselbank treffen als zij besmette groenten eten
  • katten gaan graven en verstoren zo de teelt.

Het liefste laten kattenbaasjes hun dieren natuurlijk op de kattenbak poepen. Maar een vrije kat hou je nu eenmaal niet tegen. Om het probleem tegen te gaan hebben we laagvermogen schrikdraad om de groentetuin gelegd, aan de binnenkant van de heg.

Dit systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Koltec dat hier al meer dan 75 jaar ervaring mee heeft. Het is volkomen veilig voor kleine dieren en mensen en veel lichter dan schrikdraad voor schapen en koeien, dat je bijvoorbeeld rond Leiden overal ziet.

Toch krijg je wel een schokje als je het aanraakt. Daarom is het systeem 50 cm van het pad, achter het schapenhek en de heg geplaatst. De gemeente is overigens akkoord met de plaatsing van dit schrikdraad.

Met de groenteteelt in de wijk halen we een stukje platteland de stad in. Als u uw kinderen uitlegt waar ze voor moeten oppassen blijft het een leuke en leerzame plaats voor iedereen!

Lekker buiten werken
Op het Groentepark Bontekoe proberen we zoveel mogelijk door te werken. Voedselteelt is immers vitaal. Natuurlijk zorg ik voor veilige werkomstandigheden, zoals een gepaste afstand. En de meeste vrijwilligers werken met handschoenen aan.

Kom kijken en loop eens langs op maandag- of donderdagochtend. Dan ben ik aanwezig.