Eerste oogst Groentepark Bontekoe

Op Koningsdag hebben we met 8 nijvere vrijwilligers en tuinder Jelger spinazie geoogst voor de Voedselbank. Dit was de eerste oogst van Groentepark Bontekoe.

In februari hebben we de grond ontdaan van onkruid met hak, vork en schoffel. We hebben gewoeld en nog meer geharkt en geschoffeld, luzernekorrels gestrooid, nog meer geharkt en geschoffeld en toen gezaaid en geplant. En toen weer geschoffeld. En met de hand gewied.

Nu staan er preitjes, raapsteeltjes, bosuitjes, bloemkool en venkel. De radijzen en aardappels komen op, de eerste slablaadjes steken boven de grond uit, en ja, er is dus spinazie! Prachtige spinazie, waar we maandag 3 uur lang op de knieën met mesjes krat na krat van hebben geoogst. Dat was een pittig klusje, zeker omdat er ook nog onkruid tussen zat.

De afgelopen weken deden we ons best met wieden, maar het leek wel of de brandnetels, melde en distels net zo hard weer terugkwamen. En ook koriander – eigenlijk een heerlijk kruid, maar dan graag niet hier! – stond in de weg.

Op Koningsdag hebben we 26 kratten kunnen afleveren en vooral de 30-plussers moesten daarna flink bijkomen van de ongemakkelijke houding.

Intussen heeft tuinder Jelger zich al een zekere boerennuchterheid eigen gemaakt.

‘Wat vind je ervan Jelger?’

‘Ja, mooi.’
‘Ben je niet trots dan Jelger?’
‘Oja, hoor, zeker.’

Voor Paula van de Voedselbank wilde hij dan wel op de foto met zijn eerste krat.