Op de knieën of juist niet, en Blechtrommel-momentjes

Er is enorm veel te doen op de Bontekoetuin, en gaandeweg ontdekt iedereen haar of zijn favoriete klusje.

Zo is Marleen eigenlijk altijd met een schoffel te vinden, onverstoorbaar bedden schoonmakend. ‘Het kan me niet monotoon genoeg zijn’.

En Maaike vindt het heerlijk om de hele ochtend gehurkt onkruid te wieden: ‘Lekker mijn hoofd leeg maken.’

Voor Henk maakt het niet uit, als hij het maar staand kan doen. Dus dat kan schoffelen zijn, werken met de hark of rijden met de kruiwagen of de kar met kratten geoogste groenten naar de Voedselbank.

Janneke vindt oogsten en de oogst wegbrengen naar de Voedselbank het leukst. En daarbij praten over recepten. Janneke experimenteert graag met groenten en is dol op uitwisselen. Je kunt haar soms ook in een groepje zittend aantreffen tijdens het wieden.

Ook Gabriele vindt oogsten erg leuk, maar steekt graag haar handen uit de mouwen voor ínteressante nieuwe klusjes, zoals snoeien van de meidoornhaag of tegelen.

Sam vond het uittrekken van de lange meldes (onkruid) tussen de aardappels het leukste werk. Maar hij is jong en soepel en wordt dus voor alles ingezet waar sommigen van ons dan toch wat meer over gaan kreunen. Zoals compost zeven.

Jelger vindt het fijn om met alle verschillende processen bezig zijn, van grond bewerken en zaaien tot en met de oogst. Behalve taken verdelen en toezicht houden doet hij mee met alle verschillende werkzaamheden, waar er maar handen nodig zijn.

En Ilia? Ik vind alles leuk waar spierkracht bij komt kijken, zoals werken met de hak, woelen, tegelen, kratten groenten op mijn hoofd dragen. Liever niet te lang hurken. Oogsten is natuurlijk ook leuk, zoals vandaag de bietjes uittrekken, in bossen doen en daarna afspoelen. Het allerbelangrijkste vind ik variatie in het werk.

Als vrijwilligersgroep worden we steeds meer een geheel, ieder met zijn eigenaardigheden, voor- en afkeuren. We stellen ons soms voor dat we 19e-eeuwse landarbeiders zijn uit een boek van Tolstoj.

En laatst hadden in ieder geval de 40-plussers onderling een ‘Blechtrommel-momentje’, toen we met de gigantische aardappeloogst bezig waren.

Ben je onder de 40? Bekijk dan wat de oogsters bedoelen met een Blechtrommel-momentje.